Cei mai mulți asociază trandafirii cu dragostea, dar aceste flori frumoase depășesc bariera clișeului de Ziua Îndrăgostiților. Trandafirul vine într-o gamă uimitoare de forme, dimensiuni și nuanțe, ceea ce îl consacrează ca o floare foarte diversă și favorita grădinilor tuturor. Există mai mult de 150 de specii de trandafiri care cresc ca plante arbustive, cățărătoare sau plante. De aceea, poți găsi foarte ușor un loc pentru trandafiri dacă dispui de o grădină (doar să nu uitați să vă opriți din când în când și să îi mirosiți).
Dar mai întâi, credem că următoarele informații surprinzătoare îți vor aduce o nouă perspectivă asupra unei flori clasice.
Trandafirul este una dintre cele mai vechi flori
Nu este de mirare că, de secole, trandafirii sunt menționați în literatură și muzică. Arheologii au descoperit fosile de trandafiri care datează de 35 milioane de ani. Și mai surprinzător, cel mai „bătrân“ trandafir din lume are în jur de 1000 de ani. Crește pe zidul Catedralei din Hildesheim, Germania, iar prezența sa este documentată încă din anul 815. Potrivit legendei, acest trandafir simbolizează bogăția urbei Hildesheim, și cât timp înflorește, orașul e prosper.
În 1945, bombardamentele forțelor aliate au distrus catedrala, dar tufa de trandafiri a supraviețuit. Rădăcinile sale au rămas intacte sub ruine și în scurt timp floarea a crescut din nou, bogată și puternică.
Trandafirii sunt comestibili
Petalele lor sunt comestibile, iar cel mai des se obțin apă de trandafiri și dulceață de trandafiri. Apa de trandafiri este un ingredient foarte versatil, folosit deopotrivă în industria cosmetică, ca aromă în mâncărurile indiene și chinezești și în deserturi. Planta tipică are tulpină spinoasă și un fruct asemănător măceșelor. Fructul poate fi portocaliu, roșu, violet închis sau chiar negru. E plin de vitamina C și poate fi folosit pentru a face un ceai răcoritor sau în cocktail-uri.
Aroma lor este folosită în parfumuri
Cunoaștem toți zicala: Oprește-te și miroase trandafirii. Cu siguranță, nu a fost o alegere întâmplătoare. Trandafirul este cunoscut ca “Regina florilor” și este unul din ingredientele principale din multe parfumuri florale.
Florile sunt culese întotdeauna noaptea sau la primele ore ale dimineții, deoarece mirosul lor este cel mai puternic chiar înainte de răsăritul soarelui. De secole, uleiul de trandafiri este un ingredient important în industria parfumurilor. Procesul de extragere a uleiului de trandafiri necesită o cantitate imensă de trandafiri. Un gram de ulei este obținut din 2000 de trandafiri.
Semnificația trandafirilor și a culorii lor în buchetele de flori
În natură, vom întâlni doar patru culori de trandafiri: alb, roșu, roz și galben, sau diferite nuanțe ale acestora. Paleta de culori a trandafirilor pe care îi putem cumpăra astăzi este, desigur, mult mai largă datorită încrucișării.
În timp ce trandafirii roșii simbolizează dragoste și romantism, trandafirii roz emană grație și eleganță. Culoarea vibrantă a trandafirului galben reprezintă prietenie și bună dispoziție. Într-o notă mai sumbră, trandafirii albi denotă compasiune, motiv pentru care se oferă la înmormântări. În aceeași măsură, trandafirii albi reprezintă și puritate, spiritualitate și inocență.
Trandafirii portocalii emană energie și entuziasm, de aceea îl oferim la absolviri sau unui nou angajat. Un buchet din diferite nuanțe de portocaliu îi va ridica imediat moralul persoanei căruia îi este destinat.
Cel mai scump trandafir din lume a fost vândut în schimbul a milioane de dolari
În celebra piesă a lui Shakespeare, Julieta i-a spus iubitului ei, Romeo: ”Un trandafir, oricum îi spui, tot aşa-şi împarte mireasma dulce” (“What’s in a name? A rose by any other world would smell as sweet”). Acest citat l-a inspirat pe David Austin, un horticultor care şi-a dedicat viaţa cultivării trandafirilor, numind una dintre creaţiile sale Juliet Rose. A petrecut 15 ani si 5 milioane de dolari crescând o specie rara de trandafir, pe care l-a numit Juliet Rose.
În anul 2006, la Chelsea Flower Show a fost prezentat în premieră trandafirul Juliet, unul dintre exemplarele cele mai frumoase create de om. Acesta a cucerit toţi fanii din industria florilor, nu numai prin eleganţă şi frumuseţe, dar şi pentru preţul record. Cel mai mare preţ cunoscut pentru crearea unui trandafir perfect a fost plătit în 2006, respectiv 15 milioane de dolari (12 milioane de euro).
Juliet Rose are culoarea caisei, care este foarte greu de realizat, cu un ton rar în natură. Forma florii este rotunjită, cu un diametru de 10 centimetri în interiorul căreia se află cam 90 de petale aşezate matematic. Aroma este proaspătă şi delicată, apropiată de cea a narcisei.
Overnight Scentsation – Trandafirul care a mers în spațiu
S-a spus despre el că este cel mai parfumat mini-trandafir care a existat vreodată, cu flori mari de roz mediu strălucitor, încărcat cu un parfum puternic de trandafir. Grație parfumului său extraordinar de puternic, acest trandafir a fost ales să plece în spațiu în căutarea unui parfum nou și exotic.
Cercetătorii de la IFF (International Flavours & Fragrances Inc.) au aflat rapid că, într-adevăr, miroase plăcut în spațiu… dar nu miroase la fel.
Deși avem tendința să ne gândim la mirosurile florale ca fiind plăcute și atrăgătoare, florile produc o varietate de mirosuri, în funcție de preferințele polenizatorilor lor. Indiferent de mirosul pe care îl au, mirosurile în sine provin din “uleiuri volatile”, cunoscute și sub denumirea de uleiuri esențiale, deoarece poartă parfumul esențial al plantei. “Producția de uleiuri volatile a unei plante este puternic influențată de mediul în care trăiește”, explică Dr. Braja Mookherjee, care, până la moartea sa recentă, a fost directorul global al produselor naturale la IFF. Unele plante, de exemplu, produc mai multe uleiuri noaptea, când polenizatorul lor este activ; altele produc mai multe uleiuri esențiale în timpul zilei. Alți factori care influențează mirosul unei flori sunt: temperatura, umiditatea și vârsta florii.
Trandafirul, floare sfântă
Trandafirul este una dintre cele trei flori menționate în Biblie. Celelalte două sunt crinii și camforul.
Trandafirul este menționat în Biblie de 48 de ori și îl găsim în limba ebraică sub forma “Chabatsteleth”, care înseamnă “roșu” și “bulb”. Iisus ilustrează trandafirul pentru raritatea, frumusețea și parfumul dulce și fermecător.
Încheiem articolul cu un citat: Dacă trandafirii ar încerca să fie floarea-soarelui, și-ar pierde frumusețea; și dacă floarea-soarelui ar încerca să fie trandafir, și-ar pierde toată puterea. – Matshona Dhliwayo
Să nu uităm să iubim trandafirii, să ne lăsăm fascinați de frumusețea, parfumul și noblețea acestor flori minunate, descoperind puțin din istoria și lumea plină de curiozități și lucruri neștiute a rozelor.
Leave A Comment