Trandafirul este una dintre cele mai vechi flori din lume și este menționat de secole în literatură, muzică și artă.
Există sute de soiuri de trandafiri care sunt considerate sigure pentru consum. Familia trandafirilor cuprinde peste 130 de specii și mii de soiuri. Cei care sunt comestibili pot fi folosiți pentru a face ceai. Unele soiuri au un gust mai dulce, în timp ce altele au un gust mai amărui.
Trandafirii sunt folosiți într-o gamă largă de produse atât pentru parfumul lor, cât și pentru beneficiile pe care le aduc sănătății. Consumul de ceai din petale de trandafiri pare să-și fi avut originea în China. Este considerat o parte importantă a medicinei tradiționale chineze, care îl consideră un remediu pentru:
- Dureri de stomac și probleme digestive
- Oboseală și îmbunătățirea somnului
- Iritabilitate și schimbări de dispoziție
- Crampe menstruale și manifestările menopauzei
Petalele de trandafiri sunt o sursă bună de:
- Vitamina C
- Fier
- Calciu
- Vitamina A
- Vitamina E
De asemenea, petalele de trandafiri sunt bogate în fitonutrienți – sunt compuși vegetali cu proprietăți antioxidante. Cercetările arată că substanțele fitochimice pot ajuta la oprirea formării celulelor canceroase și protejează organismul împotriva modificărilor asemănătoare cancerului. Unii cercetători consideră că un aport suficient de fitonutrienți poate reduce cu până la 40% riscul de cancer.
Beneficiile ceaiului de trandafiri asupra sănătății
Ceaiul de trandafiri este o sursă excelentă de vitamine și antioxidanți. Nu are cofeină, zahăr și nici calorii. Conține vitaminele E și C care sunt considerate a fi unele dintre cele mai valoroase vitamine pentru o piele sănătoasă, mai ales când sunt administrate împreună.
Susține sistemul imunitar
Ceaiul de trandafiri conține o cantitate mare de vitamina C – un antioxidant vital pentru capacitatea de vindecare a organismului și pentru lupta împotriva infecțiilor. Ajută și la ameliorarea simptomelor răcelii, printre care se numără tusea și congestia nazală.
Cercetările arată că aroma ceaiului de trandafiri poate reduce stresul și anxietatea – două tulburări despre care se știe că reduc sistemul imunitar al organismului și cresc șansele de îmbolnăvire. În timp ce studiile sunt în derulare și în prezent cu privire la beneficiile psihologice ale trandafirului, un lucru este cert: vă ajută să vă relaxați dacă mirosiți aroma ceaiului înainte să îl beți.
Bogat în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care ajută la combaterea radicalilor liberi și care apar, pe de-o parte, ca urmare a unor procese ce au loc firesc în organismul uman, pe de altă parte, ca un rezultat al influenței factorilor externi nocivi pentru piele.
Polifenolii sunt principala sursă de antioxidanți din ceaiul de trandafiri. Dietele bogate în polifenoli pot juca un rol în prevenirea unor tipuri de cancer, boli de inimă, diabet de tip 2, în timp ce protejează și creierul împotriva bolilor degenerative.
Un studiu efectuat pe 12 soiuri de trandafiri arată că antioxidanții și fenolii din ceaiul de trandafir sunt într-o cantitate egală sau mai mare decât în ceaiul verde. Ceaiul de trandafiri este bogat îndeosebi în acid galic. Găsim acest compus antioxidant în proporție de 10-55% din conținutul total de fenoli, cu efecte analgezice, antimicrobiene și antiinflamatorii dovedite.
Ceaiul este bogat și în antociani, care cuprind până la 10% din conținutul total de fenoli. Sunt pigmenții colorați care sunt asociați cu un tract urinar sănătos, ochi sănătoși, memorie îmbunătățită, îmbătrânire în condiții bune de sănătate, și cu un risc scăzut de a dezvolta unele tipuri de cancer.
Alți fenoli care contribuie la activitatea antioxidantă din ceaiul de trandafiri sunt kaempferolul și quercetina.
Scade riscul de a dezvolta boli cronice
Petalele de trandafiri conțin polifenoli și antioxidanți care protejează organismul de distrugerea celulară. Studiile demonstrează că polifenolii din ceai reduc riscul de boli cardiace, diabet, obezitate și tulburări cognitive.
Au proprietăți antiinflamatorii
Activitatea antiinflamatorie prezentă în ceaiul de trandafiri ajută la prevenirea durerii cauzate de o inflamație, fie de la o leziune sau de la boli precum artrita.
Ameliorează crampele menstruale
Aceleași proprietăți antiinflamatorii dar și complexul de vitamine din ceaiul de trandafiri ajută la reducerea dismenoreei sau a crampelor menstruale. Un studiu a relevat o reducere semnificativă a crampelor menstruale, a balonării și a durerii la femeile care au băut ceai de trandafiri în acea perioadă a lunii, iar cele care au participat la studiu au raportat că au trecut prin mai puține schimbări de dispoziție și anxietate.
Ajută digestia
Una dintre cele mai mari proprietăți vindecătoare pe care o aduce ceaiul de trandafiri este asupra durerilor de stomac. Studiile recente spun că acest tip de ceai are capacitatea de a crește producția de bilă a ficatului. Prin urmare, corpul digeră alimentele mai ușor, previne constipația și poate îmbunătăți absorbția nutrienților.
Riscuri ale consumului de ceai de trandafiri
Deși conținutul nutrițional al ceaiului de trandafiri poate oferi beneficii pentru sănătate, ar trebui să vă consultați cu medicul dumneavoastră dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui sau dacă sunteți însărcinată. Nu există studii privind siguranța ceaiului de trandafiri pentru femeile însărcinate.
Food and Drug Administration (FDA), organismul de reglementare din SUA, recunoaște patru specii de trandafiri ca fiind în general sigure sub formă de ceai – Rosa alba, Rosa centifolia, Rosa damascena și Rosa gallica.
Noi, la Deliciul Mihaelei, cultivăm florile Rosa Damascena de pe plantația proprie, care sunt 100% naturale, sigure pentru consum, asupra cărora nu s-au aplicat tratamente chimice.
Leave A Comment