Ceaiul este o băutură cu proprietăți minunate. Ceaiul de trandafiri poate fi utilizat ca adjuvant în ameliorarea diferitelor afecțiuni, de la banala răceală sezonieră și până la probleme digestive sau de stomac. Pentru clipele de relaxare, pentru momentele când vrem ne răsfățăm cu ceva bun, ceaiul de trandafiri este mereu binevenit. Se obține prin infuzia în apă rece sau fierbinte a petalelor uscate de trandafiri sau a bobocilor de trandafiri.

În acest articol, vom detalia două metode prin care poți obține ceaiul de trandafiri și te invităm îl savurezi așa cum îți place.

Sunt multe specii de trandafiri comestibile, dar este foarte important cauți petale de trandafiri care nu au fost stropite cu pesticide. Trandafirii comercializați în florării nu trebuie folosiți niciodată pentru a face ceai.

Ceaiul de trandafiri care conține doar petale de trandafiri nu are cofeină. Amestecurile de ceai cu petale de trandafiri – petale de trandafiri și ceai negru, petale de trandafiri și ceai verde – conțin cofeină și trebuie fii atent la ingrediente.

Beneficiile ceaiului de trandafiri:

    • Este bogat în antioxidanți care ajută la prevenirea distrugerii celulare

    • Este plin de vitamina C și întărește sistemul imunitar

    • Reduce crampele menstruale, datorită proprietăților antiinflamatorii

    • Ajută la reducerea nivelului de stres și anxietate

    • E un adevărat remediu în durerile de stomac și problemele digestive

Ingrediente:

Calitatea apei este un factor important pentru a obține un ceai bun. Dacă ai posibilitatea, folosește apă filtrată.

Ghid de preparare al ceaiului de trandafiri cald

Prepararea ceaiului de trandafiri

    1. Într-un ibric, adu apa la punctul de fierbere, la foc mediu. Ceaiul este cel mai bun atunci când pui la fiert apă rece, proaspătă, ideal de o duritate cât mai scăzută; aceste detalii amplifică aroma ceaiului.

Dacă dispui de apă filtrată, folosește-o pe aceasta la fiert în detrimentul apei de la robinet. Cu cât este mai gustoasă apa pe care o folosești, cu atât va fi mai gustos ceaiul. Fierbe mai multă apă decât ai nevoie, iar surplusul îl vei folosi pentru a încălzi ceainicul sau infuzorul în care alegi să prepari ceaiul. 

2. Toarnă apa în ceainic

Adaugă surplusul de apă în ceainic și amestecă viguros. Odată încălzit ceainicul, poți arunca apă. Acest pas ar trebui urmat întotdeauna pentru a infuza în mod corect orice tip de ceai. Ideea din spatele acestui pas este asemănător cu cel al preîncălzirii cuptorului.

3. Lasă apa să se răcească pentru 3-5 minute sau până când ajunge la o temperatură de 70 de grade Celsius. Pune petalele uscate de trandafiri în ceainic și adaugă apă fierbinte, dar nu clocotită. Acoperă ceainicul și lasă la infuzat aproximativ 5-7 minute. Recomandăm o linguriță de petale la o cană de 200 ml de apă.  

4. Strecoară petalele de trandafiri și servește ceaiul în ceașcă. 

5. Îndulcește ceaiul, după preferință, cu zahăr, miere sau sirop de trandafiri. Adaugă și o felie de lămâie sau câteva picături de zeamă de lămâie. 

Ghid de preparare la rece a ceaiului de trandafiri 

Prepararea ceaiului rece de trandafiri

Cel mai bun mod de a face ice tea (ceai cu gheață) este să infuzezi petalele în apă rece. În felul acesta se obține cea mai intensă și deosebită aromă.

    1. Pune petalele uscate de trandafiri și apă într-un ceainic sau într-un infuzor pentru cafea și ceai. Folosește apă filtrată la temperatura camerei sau apă rece. Acoperă și pune recipientul în frigider pentru 12 ore, înainte să îl servești.
    2.  Filtrează petalele de trandafiri și toarnă ceaiul în ceașcă. Adăugarea unor cuburi de gheață este opțională. Ceaiul se îndulcește cu miere sau zahăr, după preferință. Adaugă și câteva picături de zeamă de lămâie pentru că vor face toată diferența.

Preparat în acest mod, ceaiul de trandafiri poate fi păstrat la frigider pentru maxim 4 zile. 

Sfaturi

    • Folosește un recipient din sticlă pentru a face ceai, nu opta pentru un recipient metalic 
    • Dacă vrei să îndulcești ceaiul rece de trandafiri, poți să folosești sirop de trandafiri. Se dizolvă foarte ușor în ceaiul rece, din moment ce este și el lichid. Siropul de trandafiri Deliciul Mihaelei poate fi găsit aici: https://deliciulmihaelei.ro/produs/sirop-de-trandafiri
    • Adaugă câteva petale de trandafiri în ceaiul verde sau ceaiul negru pe care vrei să îl bei, pentru o aromă florală subtilă
    • Dacă dorești să bei un ceai de trandafiri mai puternic aromat, lasă-l la infuzat pentru câteva minute în plus 
    • Adaugă lapte în ceaiul cald de trandafiri pentru a obține un chai latte. Este minunat!

Chai latte din trandafiri

Chai latte de trandafiri

Diferența dintre ceaiul vărsat, plicurile de ceai piramidale și plicurile de ceai tip săculeț

Petalele de trandafiri care se regăsesc în plicurile de ceai tip săculeț sunt de cea mai joasă calitate, deoarece nu conțin petalele sau bobocii veritabili. Petalele de trandafiri din plicurile de ceai piramidale sunt de o calitate medie; ele conțin atât petale întregi, cât și resturile ce rămân după selecția petalelor. Folosiți petale întregi sau boboci întregi de trandafir pentru a profita de cele mai multe beneficii și de cea mai deosebită aromă. 

DIferente tipuri de ceai

Noi, la Deliciul Mihaelei, recoltăm petalele de la florile complet desfăcute, dimineața devreme. Recoltarea se face în fiecare zi, deoarece florile care sunt deschise de mai mult de o zi sau două vor avea mai puțin miros și aromă.

Deși procesul de preparare al ceaiului pare simplu, este foarte ușor să dăm greș. Atunci când nu folosim cantitatea suficientă de petale, apa nu are temperatura optimă sau prelungim perioada de infuzare, riscăm ca ceaiul să fie prea concentrat sau prea slab, și poate dezvolta un gust amar, neplăcut. Urmează instrucțiunile noastre și vei obține cel mai delicios ceai de trandafiri. 

  • Adaugă în coș Details
  • Adaugă în coș Details